13/01/2024

The Story of

 

Tonebusters…..’The Storie Of’….. oftewel hoe jouw favoriete stel ‘herriemakers’ is ontstaan……

 

Peter, mede oprichter van de Tonebusters band, was als jong ventje al groot hardrock fan en dan vooral van de hardrockgitaristen… hij groeide op met bands als Led Zeppelin, Deep Purple, Alice Cooper en Black Sabbath. Zijn constante gezeur om een gitaar werd door zijn ouders gehonoreerd met…. een Spaanse gitaar en klassieke gitaarles. Na een half jaar was daar de lol wel van af, hij kon weinig van zijn gitaargoden terugvinden in de klassieke bladmuziek dus de gitaar werd eerst verwaarloosd en daarna helemaal aan de kant gezet. Het gezin verhuisde van Den Haag naar het dorpje Hazerswoude. Liefde voor muziek bleef en hij was al snel met wat vrienden een drive-inn discotheek begonnen met de naam ‘The Persuaders’ waarmee heel wat muzikale avonden werden gerealiseerd. Toen kwam Peter in aanraking met Punk; een paar van zijn vrienden waren een band begonnen met de naam ‘Ivy Green’ en bleek uiteindelijk één van de eerste Nederlandse punkbands te zijn. Al snel werd Peter ‘roadie’ van die band maar hield dat na een paar jaar voor gezien. Na 2 jaar werd hij weer door hen benaderd om terug te komen en is hij zo’n 13 jaar roadie, chauffeur, roadmanager en gitaartechnicus geweest. Mooie tijden met veel reizen door Nederland en ook een aantal tournees het buitenland. Absolute hoogtepunten waren het voorprogramma mogen verzorgen van een optreden van de Ramones in de Melkweg en de tournee door Zwitserland. Uiteindelijk is de band ermee opgehouden en Peter, die inmiddels naar Alphen aan den Rijn was verhuisd, hield zich weer een aantal jaren bezig met geheel andere hobby’s. Maar toch kreeg de hang naar ‘iets met muziek doen’ weer de overhand; Peter kocht een elektrische gitaar, ging flink oefenen en begon de band ‘Lifespan’ met wat bekenden. Er werd vooral ‘Middle-of-the-road’ muziek gemaakt en er werd diverse keren opgetreden. Maar dit was het toch niet voor Peter, hij wilde liever de ‘zwaardere’ kant op in de muziek. De band ging ter ziele.

Peter richtte een nieuwe band op met de naam ‘Tonebusters’ en er werd in een aantal wisselende samenstellingen stevige muziek gemaakt. Maar door de inbreng van wat nieuwe leden ging de band toch steeds meer richting ‘Bruiloften en Partijen’ band. Peter heeft de band toen opgedoekt en is samen met de bassist Frits de Graaf en de geluidsman Sjoerd Breinkman als 2e gitarist een nieuwe band begonnen, wel weer met de naam ‘Tonebusters’. Na een tijdje werden ze versterkt door drummer Ronald Vlasveld en er werd flink gerepeteerd. Na een paar maanden sloten zanger John Betram en zangeres Bianca van Achthoven zich ook bij de band aan en er werd hard aan een repertoire gewerkt wat resulteerde in een aantal zeer geslaagde optredens. Helaas moest 2e gitarist Sjoerd stoppen met de band, hij was inmiddels eigenaar van 2 restaurants in Amsterdam en had niet voldoende tijd om bij de band te blijven. Gelukkig vonden we al vrij snel een goede vervanger; Jan Vonk kwam bij de band als 2e gitarist. Ook in deze samenstelling weer diverse geslaagde optredens maar toch ging alles niet helemaal zoals Peter voor ogen had. Er werd besloten om verder te gaan zonder zangers John en Bianca. Na enige tijd werd een nieuwe frontman gevonden in de persoon van Paul Laagwater, een ex-kroegeigenaar uit Alphen aan den Rijn die zijn ‘muzikale sporen’ had verdiend in meerdere punkbandjes. Er werd weer hard geoefend en het repertoire werd ook voornamelijk punk- en (hard)rock covers. Er kwam een zangeres bij, Hanneke Vonk, inderdaad, dochter van gitarist Jan. Hanneke had haar sporen in de rockmuziek al verdiend in diverse Alphense bandjes en zorgde er met haar inbreng voor dat het repertoire verder kon worden uitgebreid. Er werden heel wat fantastische optredens gedaan maar helaas, door aanhoudende stemproblemen werd Hanneke na een jaar of 2 gedwongen te stoppen met zingen. Gelukkig vonden we na een paar maanden een vervanging voor haar in de persoon van Saskia van der Vooren die al ervaring had in diverse bandjes uit de Leidse regio. Met Saskia werd weer verder gewerkt aan het repertoire en op meerdere optredens zette ze een optreden neer dat stond als een huis.

 

 

Alles zag er rooskleurig uit tot eind 2019 bassist van het eerste uur Frits in verband met ziekte moest stoppen, dit was uiteindelijk zo ernstig dat hij op 15 november 2019 is overleden. De hele band was hierdoor uit het veld geslagen en Peter heeft zelfs overwogen de band op te doeken. Maar de vrouw van Frits gaf direct al aan dat de band gewoon door moest gaan én dat ze graag aan de band verbonden wilde blijven…

 

 

Minder dan recent, en toch, niet echte geschiedenis.

 

 

In januari 2020 werd de ‘jacht’ op een nieuwe bassist geopend en na een aantal audities werd Dennis Mark aangenomen als nieuwe bassist. Er werd hard gewerkt om het repertoire eigen te maken maar toen sloeg Corona genadeloos toe…… Periodes van wél en periodes van niet oefenen volgden elkaar op.

Inmiddels werd er wel flink ‘gesleuteld’ aan de eigen PA-installatie van de band zodat die helemaal up-to-date is voor het eerstvolgende optreden.

In april 2021 besluiten we niet verder te gaan met zangeres Saskia, als zeer capabele zangeres sluit zij uiteindelijk niet aan bij onze doelen.

De Tonebusters willen verder met een meer persoonlijke stijl en geluid en na plaatsing van diverse advertenties krijgen we een reactie van Debbie de Winter uit Rotterdam. Flink wat ervaring en een dijk van een stem die past bij de band. Na één auditie waren we het unaniem eens, …..zij zal voortaan samen met Paul die persoonlijke stijl in de zang verzorgen.

Na Corona wordt weer hard geoefend. Dat resulteert in een optreden op het Weijdepop festival in Dalen (bij Coevorden). Giga end rijden maar absoluut TOP. Oh…, en dan vergeten we helemaal te vermelden dat we ook een nieuwe geluidsman hebben: Sjaak den Broeder is enige maanden geleden aan deze job bij ons begonnen; naast dat hij ook nog eens een geweldige gitarist is (handig bij invalbeurten) heeft hij ook een stel goede oren aan zijn hoofd. Dank zij hem hebben we ons podiumgeluid al een stuk kunnen verbeteren……

Gitarist Jan had na het optreden in juli 2022 op Weijdepop aangegeven dat hij alleen nog in de buurt wilde optreden. En eigenlijk vond hij het ook wel mooi geweest bij de Tonebusters; qua werk was hij al vele jaren met pensioenstoppen bij de Tonebusters zou zijn 2e pensioen worden. We hebben met hem een spetterend laatste optreden gedaan op ‘Flora Boskoop’ – en ja, dat was dus in Boskoop in oktober 2022. Er was dus een nieuwe gitarist nodig en hebben besloten om geluidsman Sjakie hier de kans voor te geven en dat bleek een goede keuze; Hij is gewoon een bijzonder goede gitarist! We hebben hem hard laten werken om de nummers onder de knie te krijgen. En dat lukte…. Alleen gaf toen zangeres Debbie dat ze ging stoppen; de muziek was uiteindelijk toch niet echt haar smaak. Dus met ingang van oktober 2023 zaten we weer zonder zangeres…. Maar gelukkig niet voorlang, de muziekgoden waren ons blijkbaar gunstig gestemd!

 

We hadden op diverse muzieksites geadverteerd voor een nieuwe zangeres en 13 oktober werden we benaderd door Michelle, een jongedame uit Haarlem die vroeger in een paar bandjes heeft gezeten en nu graag weer wilde gaan zingen, en ons repertoire stond haar zeer aan. Een week later is Michelle auditie komen doen en dat beviel best wel goed. En na drie keer een oefensessie mee te hebben gedaan hebben we Michelle officieel ‘Tonebuster’ gemaakt! Hard werken voor haar om te weer te wennen aan zingen in een band en het eigen maken van ons repertoire, maar dat gaat zo goed dat donderdagavond 25 januari op gaan treden bij Cpunt in Haarlem en natuurlijk gaat Michelle mee……

Dus… op naar nieuwe muzikale avonturen!!

Ga naar de inhoud